Műanyag ablak gyártás és beépítés

ablakcsere Budapest és Debrecen 30 km-es körzetében

Szavazás

Önnek mi a legfontosabb szempont a műanyag ablakok kiválasztásánál?

Szavazok

Árnyékolástechnika

Roletta

A roletta egy rendkívül stílusos belső …

Redőny

A redőny régóta használt külső árnyékoló és mind …

Reluxa

Leggyakrabban alumínium lamellákkal készített belső …

Szalagfüggöny

Leginkább irodákban és modern otthonokban használatos …

Szúnyogháló

Talán a legszükségesebb kiegészítője az új műanyag …

Milyen is egy amerikai tolóablak?

2017.05.14.

Milyen is egy amerikai tolóablak?

Mai cikkünk fontos kérdése sokak számára szokatlan lehet: milyen, hogy néz ki, milyen lehet a szerkezete egy amerikai tolóablaknak? Sokan talán még soha nem is hallottak ilyesmiről, ahogy a neve is mutatja, nem errefelé honos típusról van szó, ilyesmi még nem vetette meg a lábát nálunk. Most, hogy a világ kinyílt, beszélnünk kell erről a típusról is. Természetesen vannak előnyei, hátrányai.

Először is, lássuk be: Európában, főleg Közép-Európában, sosem volt akkora választék a nyílászárók területén, de ez inkább tudható be a kulturális különbségeknek, mint bármi másnak. Errefelé minden máshogy készül, mint mondjuk az óceán túloldalán: az ételek más ízűek, a bútorok máshogy festenek, a házak errefelé kemények, nehezek, időtállók, de drágábbak is. Nincs ez másképp a nyílászárók terén sem.

Itt megszokott a tokra szerelt egy, vagy több nyíló, amelyek függőleges zsanérjaik miatt, oldalra fordulnak ki, mint például az ajtók esetében. Ez a típus annyira megszokott, hogy a legtöbb helyen ezzel találkozhatunk, ha vendégségbe megyünk, ügyet intézünk, vagy a munkahelyünkön vagyunk. Habár mostanra, a műanyag termékek térhódításának köszönhetően divatba jöttek a buktatható nyílók is, pontosabban újra megjelentek.

Ezzel szemben, az amerikai tolóablak más felépítéssel rendelkezik: a nyíló ebben az esetben nem klasszikus értelemben véve nyílik, inkább csúszik, vagy vízszintes, vagy függőleges irányba. Ha láttunk már amerikai filmeket, pontosan tudjuk miről is van szó, a nyíló rácsúszik, vagy becsúszik egy fix, rögzített panelba, amely szintén üvegezett, mindössze nem mozgatható.

Ennek megvannak a maga előnyei, de hátrányai is: igaz, sokkal helytakarékosabb, és típustól eltérően egész állíthatjuk mennyire is nyíljon, de ezzel egyszerre kevésbé biztonságos is, könnyebb kifeszíteni. Arról nem is beszélve, hogy közel sem ad annyi lehetőséget, mint egy átlagos - feltehetőleg olcsóbb - műanyag ablak.

Érdemes tehát jól meggondolni, amerikai tolóablakot válasszunk-e. Azonban ha úgy érzi, ilyenre van szüksége, sok műanyag nyílászárókat gyártó cég kezdett ilyen típusok gyártásába, így elérhető a vásárlók számára. Úgy gondoljuk, érdekes alternatíva az idő próbáját kiállt, klasszikus darabok mellett. Próbálja ki élőben bemutatótermeinkben!

vissza