Milyen is egy amerikai tolóablak?

2017.05.14.

Milyen is egy amerikai tolóablak?

Mai cikkünk fontos kérdése sokak számára szokatlan lehet: milyen, hogy néz ki, milyen lehet a szerkezete egy amerikai tolóablaknak? Sokan talán még soha nem is hallottak ilyesmiről, ahogy a neve is mutatja, nem errefelé honos típusról van szó, ilyesmi még nem vetette meg a lábát nálunk. Most, hogy a világ kinyílt, beszélnünk kell erről a típusról is. Természetesen vannak előnyei, hátrányai.

Először is, lássuk be: Európában, főleg Közép-Európában, sosem volt akkora választék a nyílászárók területén, de ez inkább tudható be a kulturális különbségeknek, mint bármi másnak. Errefelé minden máshogy készül, mint mondjuk az óceán túloldalán: az ételek más ízűek, a bútorok máshogy festenek, a házak errefelé kemények, nehezek, időtállók, de drágábbak is. Nincs ez másképp a nyílászárók terén sem.

Itt megszokott a tokra szerelt egy, vagy több nyíló, amelyek függőleges zsanérjaik miatt, oldalra fordulnak ki, mint például az ajtók esetében. Ez a típus annyira megszokott, hogy a legtöbb helyen ezzel találkozhatunk, ha vendégségbe megyünk, ügyet intézünk, vagy a munkahelyünkön vagyunk. Habár mostanra, a műanyag termékek térhódításának köszönhetően divatba jöttek a buktatható nyílók is, pontosabban újra megjelentek.

Ezzel szemben, az amerikai tolóablak más felépítéssel rendelkezik: a nyíló ebben az esetben nem klasszikus értelemben véve nyílik, inkább csúszik, vagy vízszintes, vagy függőleges irányba. Ha láttunk már amerikai filmeket, pontosan tudjuk miről is van szó, a nyíló rácsúszik, vagy becsúszik egy fix, rögzített panelba, amely szintén üvegezett, mindössze nem mozgatható.

Ennek megvannak a maga előnyei, de hátrányai is: igaz, sokkal helytakarékosabb, és típustól eltérően egész állíthatjuk mennyire is nyíljon, de ezzel egyszerre kevésbé biztonságos is, könnyebb kifeszíteni. Arról nem is beszélve, hogy közel sem ad annyi lehetőséget, mint egy átlagos - feltehetőleg olcsóbb - műanyag ablak.

Érdemes tehát jól meggondolni, amerikai tolóablakot válasszunk-e. Azonban ha úgy érzi, ilyenre van szüksége, sok műanyag nyílászárókat gyártó cég kezdett ilyen típusok gyártásába, így elérhető a vásárlók számára. Úgy gondoljuk, érdekes alternatíva az idő próbáját kiállt, klasszikus darabok mellett. Próbálja ki élőben bemutatótermeinkben!

vissza

Szavazás

Önnek mi a legfontosabb szempont a műanyag ablakok kiválasztásánál?

Szavazok

Árnyékolástechnika

Roletta

A roletta egy rendkívül stílusos belső …

Redőny

A redőny régóta használt külső árnyékoló és mind …

Reluxa

Leggyakrabban alumínium lamellákkal készített belső …

Szalagfüggöny

Leginkább irodákban és modern otthonokban használatos …

Szúnyogháló

Talán a legszükségesebb kiegészítője az új műanyag …

Kérdések válaszok

Ablakot szeretnék rendelni, mi a menete?

Először is javasoljuk, hogy töltse ki ablak ajánlat kérő űrlapunkat. Célszerű az űrlapot minél részletesebben kitölteni, hogy minél pontosabb kalkulációt tudjunk végezni.Ha a kalkuláció szimpatikus Önnek, felmérő kollégánk kiszáll a helyszínre és leveszi a pontos méreteket, ami alapján el tudjuk indítani a megrendelést és a gyártási folyamatot. 

Csak szabvány méretű műanyag ablakokkal dolgoznak?

A válasz határozottan NEM. Sőt, inkább azt mondjuk, hogy nem dolgozunk szabvány méretű műanyag ablakokkal.Hogy miért? Mert hiába van az, hogy a tervező asztalon még 150x150 cm egy falnyílás, 15 éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy nagyon kevés esetben sikerül az ablaknyílást pontosan erre a méretre elkészíteni, így javasoljuk minden esetben az ablakok megrendelése előtt a pontos felmérést.

Mennyit kell várnom rá, hogy elkészüljön az ablakom?

Általánosságban elmondható, hogy az új ablakok a konkrét megrendeléstől számítva 4-5 hét alatt készülnek el. Ez elsőre soknak tűnnek, de biztos lehet abban, hogy a nyílászárók az Ön egyedi igényei alapján kerülnek legyártásra. 

A műanyag nyílászárók mindig fehérek?

Ugyan... Ez egy régi rossz berögződés, hogy azt gondoljuk, hogy ha műanyag egy ablak, az már csak fehér lehet.A modern technikának köszönhetően lehetőség van például a fára megszólalásig hasonlító fóliázással ellátni az ablak profilját, így olyan, mintha fából lenne az ablak, de nem kell lemondania a műanyag nyílászárók egyetlen előnyéről sem.Sőt, elkészíthetőek külső oldali alumínium borítással is. Ebben az esetben a szívárvány bármelyik színében pompázhat az új ablak. 

Igényelnek a műanyag ablakok valamiféle karbantartást?

Maga a műanyag profil semmiféle karbantartást nem igényel, azonban fontos, hogy a vasalatot /zár szerkezeteket/ megfelelő időközönként olajozzuk be és végeztessük el a finombeállítást szükség esetén. Ezen kívül a gumitömítések szilikonos vagy glicerines ápolása lehet még fontos.