Menjen biztosra szigetelés terén: az 5 légkamrás műanyag ablak

2017.07.23.

Menjen biztosra szigetelés terén: az 5 légkamrás műanyag ablak

A modern 5 légkamrás műanyag ablak konstrukciója sokak számára meglepő és érdekes lehet. Ezeknek a híresen jól szigetelő nyílászáróknak sok trükkjük van, amivel elérik felettébb hasznos, környezet és pénztárcakímélő tulajdonságaikat. A következőkben bemutatom mik ezek, és hogyan is sikerült elérni őket, valamint, hogy mire érdemes törekednünk a kínálatok közti válogatás során.

Tájékozott nyílászáró vásárlásban gondolkodók találkozhattak már az un. hőátbocsátási tényezővel. Ez a szám mutatja meg, hogy mennyi hőt képes átengedni az adott típus. Ennek a jele régebben a K volt, ma már az U-t használjuk. Manapság ez átlagosan 0 és 1 között van, de a régi fa nyílászárók bőven mehetnek efölé, és persze ebben az esetben minél nagyobb a szám, annál kevésbé szigetel. Egy 5 légkamrás műanyag ablak elérheti akár az U=0,6-0,7-es értéket is, de ez természetesen sok mindentől függ.

Lássuk mik befolyásolják ezt az értéket! Egyrészt fontos figyelembe venni az üvegrétegek számát. Ez lehet kettő, vagy három. A különbség a méretek közt van főleg, hiszen az előbbi rétegei közt 16 mm-es hézag van, míg a másik három rétege közti rések 12 mm-esek. Az utóbbi így összesen 24 mm-es helyen valamilyen nemesgázt, Argont vagy Kriptont tartalmaz. Ezek a gázok jobban szigetelnek, mint a levegő, ezért mindenképpen csökkentik a hőmegtartási értéket.

A másik fontos tulajdonság a légkamrák száma. Ez manapság 3 és 8 között mozog, és hozzájárulnak a termék stabilitásához is. Minél több van ezekből, annál jobb, hisz a profil könnyebb, és valamivel szélesebb is. A legelterjedtebb a 70 mm-es szélességű, 5 légkamrás műanyag ablak. Ez azért van így, mert az efölötti, 88 mm-es, 6-8 kamrás darabok már csak nagyon keveset javítanak a hőszigetelésen.

Egy ilyen termék környezetvédelem miatt is előnyös, hisz minél jobb a helység szigetelése, annál kevesebb energiát fordítunk fűtésre. Nem hiába annyira elterjedtek ezek manapság, és ha ön is szeretné a legköltséghatékonyabb szigetelést otthonába, ilyenek között érdemes nézelődnie akár itt, a honlapunkon is!

vissza

Szavazás

Önnek mi a legfontosabb szempont a műanyag ablakok kiválasztásánál?

Szavazok

Árnyékolástechnika

Roletta

A roletta egy rendkívül stílusos belső …

Redőny

A redőny régóta használt külső árnyékoló és mind …

Reluxa

Leggyakrabban alumínium lamellákkal készített belső …

Szalagfüggöny

Leginkább irodákban és modern otthonokban használatos …

Szúnyogháló

Talán a legszükségesebb kiegészítője az új műanyag …

Kérdések válaszok

Mennyi a nem szabvány méretű műanyag ablakok felára?

Jó hírünk van. A felár 0, azaz nulla forint.Minden egyes műanyag nyílászárónk egyedi rendelés alapján készül és a szabványtól -már ha van ilyen Magyarországon- eltérő méretú nyílászárók gyártásakor sem számítunk fel semmilyen felárat. 

A műanyag nyílászárók mindig fehérek?

Ugyan... Ez egy régi rossz berögződés, hogy azt gondoljuk, hogy ha műanyag egy ablak, az már csak fehér lehet.A modern technikának köszönhetően lehetőség van például a fára megszólalásig hasonlító fóliázással ellátni az ablak profilját, így olyan, mintha fából lenne az ablak, de nem kell lemondania a műanyag nyílászárók egyetlen előnyéről sem.Sőt, elkészíthetőek külső oldali alumínium borítással is. Ebben az esetben a szívárvány bármelyik színében pompázhat az új ablak. 

Igényelnek a műanyag ablakok valamiféle karbantartást?

Maga a műanyag profil semmiféle karbantartást nem igényel, azonban fontos, hogy a vasalatot /zár szerkezeteket/ megfelelő időközönként olajozzuk be és végeztessük el a finombeállítást szükség esetén. Ezen kívül a gumitömítések szilikonos vagy glicerines ápolása lehet még fontos.

Mit jelent a műanyag ablaknál a vasalat?

Az ablak vasalata nem más, mint a zárszerkezet, amely működteti az ablakot.Ezen szerkezetek gondoskodnak a megfelelő működésről, zárásról, nyitásmód váltásról.ld. nyíló-bukó ablak

Csak szabvány méretű műanyag ablakokkal dolgoznak?

A válasz határozottan NEM. Sőt, inkább azt mondjuk, hogy nem dolgozunk szabvány méretű műanyag ablakokkal.Hogy miért? Mert hiába van az, hogy a tervező asztalon még 150x150 cm egy falnyílás, 15 éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy nagyon kevés esetben sikerül az ablaknyílást pontosan erre a méretre elkészíteni, így javasoljuk minden esetben az ablakok megrendelése előtt a pontos felmérést.