Ablakcsere - hogyan válik házunk részévé a műanyag ablak?

2017.03.19.

Ablakcsere - hogyan válik házunk részévé a műanyag ablak?

Döntésünk már megszületett, talán már a terméket is kiválasztottuk, sőt, talán már ott pihen a műanyag nyílászárónk a falnak támasztva, fóliaburkolat alatt várva, hogy házunk részéve válhasson. De vajon mivel jár az ablakcsere?

Sokak számára talán meglepő lehet, de amennyi előnnyel jár régi nyílászárónk lecserélése, olyannyira egyszerű maga a behelyezése. A legtöbb ember azért ódzkodik a váltástól, mert tart attól, mekkora és milyen komolyságú építéstechnikai folyamat lehet ez. Hadd oszlassuk el ezeket a félelmeket!

Az ablakcsere mindig szakember feladata, aki érti a dolgát, így nincs esély hibákra. A munka kezdő lépése minden esetben a falnyílás szabaddá tétele, vagyis a régi szerkezet teljes eltávolítása. Ez tekinthető a munka oroszlánrészének, pedig ez is egy egyszerű folyamat: a nyílókat leakasztják, a tokot pedig a szükséges helyeken elfűrészelik, majd kifeszítik a helyéről.  Ezután már csak a takarítás van, mielőtt színpadra lépne a valódi főszereplő.

Az új nyílászáró hamarosan bekerül a falnyílásba, ahová természetesen jól beillik majd - ezt biztosítja az előzetes felmérés, ami alapján a termék legyártásra kerül. A szerkezetet beékelik, majd a tokot több helyen is átfúrják - persze csak azután, hogy meggyőződtek róla, a síkok jól állnak, ugyanis ha nem tökéletesen függőleges a beállítás, nem fog megfelelően működni. Szerencsére ez egyszerűen korrigálható az ékek mozgatásával, és ellenőrizhető egy vízmérték segítségével.

Ha a szerkezet egyenesen áll, a falhoz csavarozzák a tokot az átfúrt pontoknál. Ez már magában elég tartást ad ahhoz, hogy stabil legyen, de az utolsó lépés mégsem ez. Nyílászárónk már a helyén van, de a "szél még átfúj a lyukakon", így a szigetelés, és a végső fixálás miatt szükség van arra, hogy egy purhabréteg kerüljön a falnyílás és a tok közé. Mivel ez az anyag hatalmasra terül szét megszilárdulás közben, a többletet kézileg kell eltávolítani a munka végeztével.

Ezután, már csak apró simítások következnek: esetleges takarólemez behelyezése, ha el akarjuk rejteni a purhabot, vagy a fal széleinek javítása, ha esetleg kár esett bennük - bár ez nem túl gyakori, az élek megőrzéséről fém elvédő lemezek gondoskodnak. Az ablakcsere végeztével a vevőnek annyi dolga van, hogy: az új ablaka felé forduljon, és élvezze a kilátást.

vissza

Szavazás

Önnek mi a legfontosabb szempont a műanyag ablakok kiválasztásánál?

Szavazok

Árnyékolástechnika

Roletta

A roletta egy rendkívül stílusos belső …

Redőny

A redőny régóta használt külső árnyékoló és mind …

Reluxa

Leggyakrabban alumínium lamellákkal készített belső …

Szalagfüggöny

Leginkább irodákban és modern otthonokban használatos …

Szúnyogháló

Talán a legszükségesebb kiegészítője az új műanyag …

Kérdések válaszok

Ablakot szeretnék rendelni, mi a menete?

Először is javasoljuk, hogy töltse ki ablak ajánlat kérő űrlapunkat. Célszerű az űrlapot minél részletesebben kitölteni, hogy minél pontosabb kalkulációt tudjunk végezni.Ha a kalkuláció szimpatikus Önnek, felmérő kollégánk kiszáll a helyszínre és leveszi a pontos méreteket, ami alapján el tudjuk indítani a megrendelést és a gyártási folyamatot. 

Mennyit kell várnom rá, hogy elkészüljön az ablakom?

Általánosságban elmondható, hogy az új ablakok a konkrét megrendeléstől számítva 4-5 hét alatt készülnek el. Ez elsőre soknak tűnnek, de biztos lehet abban, hogy a nyílászárók az Ön egyedi igényei alapján kerülnek legyártásra. 

Igényelnek a műanyag ablakok valamiféle karbantartást?

Maga a műanyag profil semmiféle karbantartást nem igényel, azonban fontos, hogy a vasalatot /zár szerkezeteket/ megfelelő időközönként olajozzuk be és végeztessük el a finombeállítást szükség esetén. Ezen kívül a gumitömítések szilikonos vagy glicerines ápolása lehet még fontos.

Mit jelent a műanyag ablaknál a vasalat?

Az ablak vasalata nem más, mint a zárszerkezet, amely működteti az ablakot.Ezen szerkezetek gondoskodnak a megfelelő működésről, zárásról, nyitásmód váltásról.ld. nyíló-bukó ablak

Mennyi a nem szabvány méretű műanyag ablakok felára?

Jó hírünk van. A felár 0, azaz nulla forint.Minden egyes műanyag nyílászárónk egyedi rendelés alapján készül és a szabványtól -már ha van ilyen Magyarországon- eltérő méretú nyílászárók gyártásakor sem számítunk fel semmilyen felárat.