Ablakcsere - hogyan válik házunk részévé a műanyag ablak?

2017.03.19.

Ablakcsere - hogyan válik házunk részévé a műanyag ablak?

Döntésünk már megszületett, talán már a terméket is kiválasztottuk, sőt, talán már ott pihen a műanyag nyílászárónk a falnak támasztva, fóliaburkolat alatt várva, hogy házunk részéve válhasson. De vajon mivel jár az ablakcsere?

Sokak számára talán meglepő lehet, de amennyi előnnyel jár régi nyílászárónk lecserélése, olyannyira egyszerű maga a behelyezése. A legtöbb ember azért ódzkodik a váltástól, mert tart attól, mekkora és milyen komolyságú építéstechnikai folyamat lehet ez. Hadd oszlassuk el ezeket a félelmeket!

Az ablakcsere mindig szakember feladata, aki érti a dolgát, így nincs esély hibákra. A munka kezdő lépése minden esetben a falnyílás szabaddá tétele, vagyis a régi szerkezet teljes eltávolítása. Ez tekinthető a munka oroszlánrészének, pedig ez is egy egyszerű folyamat: a nyílókat leakasztják, a tokot pedig a szükséges helyeken elfűrészelik, majd kifeszítik a helyéről.  Ezután már csak a takarítás van, mielőtt színpadra lépne a valódi főszereplő.

Az új nyílászáró hamarosan bekerül a falnyílásba, ahová természetesen jól beillik majd - ezt biztosítja az előzetes felmérés, ami alapján a termék legyártásra kerül. A szerkezetet beékelik, majd a tokot több helyen is átfúrják - persze csak azután, hogy meggyőződtek róla, a síkok jól állnak, ugyanis ha nem tökéletesen függőleges a beállítás, nem fog megfelelően működni. Szerencsére ez egyszerűen korrigálható az ékek mozgatásával, és ellenőrizhető egy vízmérték segítségével.

Ha a szerkezet egyenesen áll, a falhoz csavarozzák a tokot az átfúrt pontoknál. Ez már magában elég tartást ad ahhoz, hogy stabil legyen, de az utolsó lépés mégsem ez. Nyílászárónk már a helyén van, de a "szél még átfúj a lyukakon", így a szigetelés, és a végső fixálás miatt szükség van arra, hogy egy purhabréteg kerüljön a falnyílás és a tok közé. Mivel ez az anyag hatalmasra terül szét megszilárdulás közben, a többletet kézileg kell eltávolítani a munka végeztével.

Ezután, már csak apró simítások következnek: esetleges takarólemez behelyezése, ha el akarjuk rejteni a purhabot, vagy a fal széleinek javítása, ha esetleg kár esett bennük - bár ez nem túl gyakori, az élek megőrzéséről fém elvédő lemezek gondoskodnak. Az ablakcsere végeztével a vevőnek annyi dolga van, hogy: az új ablaka felé forduljon, és élvezze a kilátást.

vissza

Szavazás

Önnek mi a legfontosabb szempont a műanyag ablakok kiválasztásánál?

Szavazok

Árnyékolástechnika

Roletta

A roletta egy rendkívül stílusos belső …

Redőny

A redőny régóta használt külső árnyékoló és mind …

Reluxa

Leggyakrabban alumínium lamellákkal készített belső …

Szalagfüggöny

Leginkább irodákban és modern otthonokban használatos …

Szúnyogháló

Talán a legszükségesebb kiegészítője az új műanyag …

Kérdések válaszok

Mit jelent az ablakoknál a hibásműködtetés gátló?

A hibásműködtetés gátló megakadályozza, hogy az ablakot nyitott állapotban átváltsuk nyílóból bukó állásba vagy fordítva, ezzel meg tudjuk előzni azt, hogy az ablak "kiakadjon".

Mennyi a nem szabvány méretű műanyag ablakok felára?

Jó hírünk van. A felár 0, azaz nulla forint.Minden egyes műanyag nyílászárónk egyedi rendelés alapján készül és a szabványtól -már ha van ilyen Magyarországon- eltérő méretú nyílászárók gyártásakor sem számítunk fel semmilyen felárat. 

A műanyag nyílászárók mindig fehérek?

Ugyan... Ez egy régi rossz berögződés, hogy azt gondoljuk, hogy ha műanyag egy ablak, az már csak fehér lehet.A modern technikának köszönhetően lehetőség van például a fára megszólalásig hasonlító fóliázással ellátni az ablak profilját, így olyan, mintha fából lenne az ablak, de nem kell lemondania a műanyag nyílászárók egyetlen előnyéről sem.Sőt, elkészíthetőek külső oldali alumínium borítással is. Ebben az esetben a szívárvány bármelyik színében pompázhat az új ablak. 

Mit jelent a műanyag ablaknál a vasalat?

Az ablak vasalata nem más, mint a zárszerkezet, amely működteti az ablakot.Ezen szerkezetek gondoskodnak a megfelelő működésről, zárásról, nyitásmód váltásról.ld. nyíló-bukó ablak

Mennyit kell várnom rá, hogy elkészüljön az ablakom?

Általánosságban elmondható, hogy az új ablakok a konkrét megrendeléstől számítva 4-5 hét alatt készülnek el. Ez elsőre soknak tűnnek, de biztos lehet abban, hogy a nyílászárók az Ön egyedi igényei alapján kerülnek legyártásra.