Ablakcsere - hogyan válik házunk részévé a műanyag ablak?

2017.03.19.

Ablakcsere - hogyan válik házunk részévé a műanyag ablak?

Döntésünk már megszületett, talán már a terméket is kiválasztottuk, sőt, talán már ott pihen a műanyag nyílászárónk a falnak támasztva, fóliaburkolat alatt várva, hogy házunk részéve válhasson. De vajon mivel jár az ablakcsere?

Sokak számára talán meglepő lehet, de amennyi előnnyel jár régi nyílászárónk lecserélése, olyannyira egyszerű maga a behelyezése. A legtöbb ember azért ódzkodik a váltástól, mert tart attól, mekkora és milyen komolyságú építéstechnikai folyamat lehet ez. Hadd oszlassuk el ezeket a félelmeket!

Az ablakcsere mindig szakember feladata, aki érti a dolgát, így nincs esély hibákra. A munka kezdő lépése minden esetben a falnyílás szabaddá tétele, vagyis a régi szerkezet teljes eltávolítása. Ez tekinthető a munka oroszlánrészének, pedig ez is egy egyszerű folyamat: a nyílókat leakasztják, a tokot pedig a szükséges helyeken elfűrészelik, majd kifeszítik a helyéről.  Ezután már csak a takarítás van, mielőtt színpadra lépne a valódi főszereplő.

Az új nyílászáró hamarosan bekerül a falnyílásba, ahová természetesen jól beillik majd - ezt biztosítja az előzetes felmérés, ami alapján a termék legyártásra kerül. A szerkezetet beékelik, majd a tokot több helyen is átfúrják - persze csak azután, hogy meggyőződtek róla, a síkok jól állnak, ugyanis ha nem tökéletesen függőleges a beállítás, nem fog megfelelően működni. Szerencsére ez egyszerűen korrigálható az ékek mozgatásával, és ellenőrizhető egy vízmérték segítségével.

Ha a szerkezet egyenesen áll, a falhoz csavarozzák a tokot az átfúrt pontoknál. Ez már magában elég tartást ad ahhoz, hogy stabil legyen, de az utolsó lépés mégsem ez. Nyílászárónk már a helyén van, de a "szél még átfúj a lyukakon", így a szigetelés, és a végső fixálás miatt szükség van arra, hogy egy purhabréteg kerüljön a falnyílás és a tok közé. Mivel ez az anyag hatalmasra terül szét megszilárdulás közben, a többletet kézileg kell eltávolítani a munka végeztével.

Ezután, már csak apró simítások következnek: esetleges takarólemez behelyezése, ha el akarjuk rejteni a purhabot, vagy a fal széleinek javítása, ha esetleg kár esett bennük - bár ez nem túl gyakori, az élek megőrzéséről fém elvédő lemezek gondoskodnak. Az ablakcsere végeztével a vevőnek annyi dolga van, hogy: az új ablaka felé forduljon, és élvezze a kilátást.

vissza

Szavazás

Önnek mi a legfontosabb szempont a műanyag ablakok kiválasztásánál?

Szavazok

Árnyékolástechnika

Roletta

A roletta egy rendkívül stílusos belső …

Redőny

A redőny régóta használt külső árnyékoló és mind …

Reluxa

Leggyakrabban alumínium lamellákkal készített belső …

Szalagfüggöny

Leginkább irodákban és modern otthonokban használatos …

Szúnyogháló

Talán a legszükségesebb kiegészítője az új műanyag …

Kérdések válaszok

Mit jelent az ablakoknál a hibásműködtetés gátló?

A hibásműködtetés gátló megakadályozza, hogy az ablakot nyitott állapotban átváltsuk nyílóból bukó állásba vagy fordítva, ezzel meg tudjuk előzni azt, hogy az ablak "kiakadjon".

Mennyit kell várnom rá, hogy elkészüljön az ablakom?

Általánosságban elmondható, hogy az új ablakok a konkrét megrendeléstől számítva 4-5 hét alatt készülnek el. Ez elsőre soknak tűnnek, de biztos lehet abban, hogy a nyílászárók az Ön egyedi igényei alapján kerülnek legyártásra. 

Csak szabvány méretű műanyag ablakokkal dolgoznak?

A válasz határozottan NEM. Sőt, inkább azt mondjuk, hogy nem dolgozunk szabvány méretű műanyag ablakokkal.Hogy miért? Mert hiába van az, hogy a tervező asztalon még 150x150 cm egy falnyílás, 15 éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy nagyon kevés esetben sikerül az ablaknyílást pontosan erre a méretre elkészíteni, így javasoljuk minden esetben az ablakok megrendelése előtt a pontos felmérést.

A műanyag nyílászárók mindig fehérek?

Ugyan... Ez egy régi rossz berögződés, hogy azt gondoljuk, hogy ha műanyag egy ablak, az már csak fehér lehet.A modern technikának köszönhetően lehetőség van például a fára megszólalásig hasonlító fóliázással ellátni az ablak profilját, így olyan, mintha fából lenne az ablak, de nem kell lemondania a műanyag nyílászárók egyetlen előnyéről sem.Sőt, elkészíthetőek külső oldali alumínium borítással is. Ebben az esetben a szívárvány bármelyik színében pompázhat az új ablak. 

Mennyi a nem szabvány méretű műanyag ablakok felára?

Jó hírünk van. A felár 0, azaz nulla forint.Minden egyes műanyag nyílászárónk egyedi rendelés alapján készül és a szabványtól -már ha van ilyen Magyarországon- eltérő méretú nyílászárók gyártásakor sem számítunk fel semmilyen felárat.