A műanyag ablakok karbantartása

Ugyan a műanyag ablak profilok híresek róla, hogy a tisztításon kívül semmilyen karbantartást nem igényelnek, azonban a komplett ablakoknak azért szükségük van némi törődésre.

Képzeljük csak el, hogy a mai modern ablakvasalatoknak, melyek biztosítják az ablak megfelelő működését és elég bonyolult szerkezetek, miért is ne lenne szükségük karbantartásra.

Hogy egy modern zárszerkezet hosszú ideig kiszolgálja Önt, szüksége van évenkénti olajozásra és szükség esetén utánállításra.

Az olajozás házilag is könnyedén megoldható, de a finombeállítást érdemes szakemberre bízni.

A vasalatok olajozását az olajozási pontokon és a mozgó részeknél szükséges elvégezni. Ehhez használjon varrógép- vagy műszerolajat.

SOHA ne használjon WD-40 szert, mert kimossa a vasalat gyári zsírozását és ez problémákat okozhat.

A vasalaton kívül a gumiszigeteléseknek /EPDM/ is szükségük van tisztításra és ápolásra. Erre a legmegfelelőbb anyag a szilikon vagy a glicerin. Szilikont bármelyik nagyáruház autós részlegén, glicerint pedig gyógyszertárban tud beszerezni.

Háztartási papírtörlőt nedvesítsünk be a fent említett anyagok valamelyikével és töröljük át vele a szigetelő gumikat, így hosszú éveken át megőrzik rugalmasságukat.

Ha nem biztos a dolgában, a műanyag ablakok karbantartását bízza szakemberre.

Szavazás

Önnek mi a legfontosabb szempont a műanyag ablakok kiválasztásánál?

Szavazok

Árnyékolástechnika

Roletta

A roletta egy rendkívül stílusos belső …

Redőny

A redőny régóta használt külső árnyékoló és mind …

Reluxa

Leggyakrabban alumínium lamellákkal készített belső …

Szalagfüggöny

Leginkább irodákban és modern otthonokban használatos …

Szúnyogháló

Talán a legszükségesebb kiegészítője az új műanyag …

Kérdések válaszok

Csak szabvány méretű műanyag ablakokkal dolgoznak?

A válasz határozottan NEM. Sőt, inkább azt mondjuk, hogy nem dolgozunk szabvány méretű műanyag ablakokkal.Hogy miért? Mert hiába van az, hogy a tervező asztalon még 150x150 cm egy falnyílás, 15 éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy nagyon kevés esetben sikerül az ablaknyílást pontosan erre a méretre elkészíteni, így javasoljuk minden esetben az ablakok megrendelése előtt a pontos felmérést.

Igényelnek a műanyag ablakok valamiféle karbantartást?

Maga a műanyag profil semmiféle karbantartást nem igényel, azonban fontos, hogy a vasalatot /zár szerkezeteket/ megfelelő időközönként olajozzuk be és végeztessük el a finombeállítást szükség esetén. Ezen kívül a gumitömítések szilikonos vagy glicerines ápolása lehet még fontos.

A műanyag nyílászárók mindig fehérek?

Ugyan... Ez egy régi rossz berögződés, hogy azt gondoljuk, hogy ha műanyag egy ablak, az már csak fehér lehet.A modern technikának köszönhetően lehetőség van például a fára megszólalásig hasonlító fóliázással ellátni az ablak profilját, így olyan, mintha fából lenne az ablak, de nem kell lemondania a műanyag nyílászárók egyetlen előnyéről sem.Sőt, elkészíthetőek külső oldali alumínium borítással is. Ebben az esetben a szívárvány bármelyik színében pompázhat az új ablak. 

Mit jelent a műanyag ablaknál a vasalat?

Az ablak vasalata nem más, mint a zárszerkezet, amely működteti az ablakot.Ezen szerkezetek gondoskodnak a megfelelő működésről, zárásról, nyitásmód váltásról.ld. nyíló-bukó ablak

Mit jelent az ablakoknál a hibásműködtetés gátló?

A hibásműködtetés gátló megakadályozza, hogy az ablakot nyitott állapotban átváltsuk nyílóból bukó állásba vagy fordítva, ezzel meg tudjuk előzni azt, hogy az ablak "kiakadjon".